Prisutnost u sadašnjem trenutku


Biti prisutan u sadašnjem trenutku je termin sa kojim se sve češće susrećemo, kako kroz terapijske pravce, tako i kroz razne "new age" teorije, knjige pozitivne psihologije i nekako sve više nam se sugeriše da je to recept za zdrav, kvalitetan i ispunjen život.


Kako bismo bili prisutni u sadašnjem trenutku potrebno je da isključimo misli vezane za prošlost i one koje nas guraju u budućnost. Jer istina je da nismo ni u prošlom ni u budućem trenutku već da iz svojih prošlih iskustava kreiramo pretpostavke, brige i planove o budućnosti. A budućnost se zapravo najbolje kreira svesnim bivanjem u sadašnjosti.


Možda zvuči komplikovano iz toliko izvora oko nas izvući suštinu i praktično se isprobati u prisutnosti. Zapravo, kako smo mi ljudi od nečeg prirodnog i jednostavnog napravili čitavu nauku!?


Jednostavno, da bismo bili prisutni u svom životu potrebno je da budemo svesni- svesni sebe i svog okruženja ovde i sada.

Sebe smo svesni onda kada smo svesni svojih misli, emocija i tela. U početku nam to može delovati komplikovano, ali posvećeno i istrajno možemo svoju svesnost "istrenirati" i unaprediti, te ćemo se, kada pobegnemo iz sebe u sadašnjosti, moći mnogo brže i lakše da se vratimo.

Svest o okruženju je postignuta kada svet gleamo svežim pogledom, bez tumačenja i davanja značenja svojih prethodnih iskustava.


Kada pobegnemo iz sadašnjeg trenutka, kada izgubimo tu prisutnost, najlakše je da se vratimo dubokim disanjem. Udah i izdah par minuta nas u bilo kojoj situaciji mogu vratiti nazad u telo. Osvestimo svoje šake, lice, stomak, noge...i već smo bliži sebi i sadašnjosti.


Osvestimo dominantne misli i emocije i naučimo da ih prihvatimo i radimo sa njima.


Prisutnost u sadašnjem trenutku, omogućava nam da kontaktiramo i bolje razumemo sebe, donosi nam mogućnost da prepoznamo lepotu i inspiraciju u sebi i svemu oko sebe, oslobođeni očekivanja od budućnosti i briga o budućnosti. Jer u sadašnjem trenutku je sve već u redu jer imamo sebe 100%.


Maja Milačić