Način na koji govorim inspiriše ljude oko mene!


Ivanka Novaković

psiholog, konsultant u oblasti organizacionog razvoja i liderstva sa 20 godina iskustva u ovim oblastima. Ona je autor, trener i ICF ACC biznis coach i prvi akreditovani PACT™ konsultant u regionu. Osnivač je i direktor konsultantske firme ProConsulting i jedan od osnivača ICF ogranka u Srbiji.

Njen rad je motivisan vizijom uspešnih organizacija i pojedinica koji svoje poslovanje vode na konstruktivan, holistički i humanistički način razvijajući poslovnu kulturu tako da postižu izvanredne rezultate dok istovremeno omogućavaju zaposlenima da budu srećni, autentični i inspirisani onim što rade vršeći pozitivan uticaj na širu zajednicu u društvenom, ekonomskom i ekološkom kontekstu.

Ivanka je kao konsultant, trener, coach i mentor radila za Ball Corporation, Coca Cola Hellenic, Philip Morris International, NIS Gazprom Neft, Carlsberg, Michelin, Erste Bank, Opportunity Bank, Delhaize, Telenor, Actavis, JTI, Sport Vision Grupa, KimTec, Fashion Company, Holcim, SIM, Heineken, Frikom, Delta M, Delta Sport, Polimark, Orsus, Textil, Movem, DHL, Schneider Electric, Sekopak.

Ivanka je mama trojice dečaka, ljubitelj sporta, umetnosti i prirode, zainteresovana za načine kako svako od nas utiče na održivost poslovanja i kvalitet sopstvenog života ali i života ljudi sa kojima dolazi u kontakt.


"Kod mene inspiracija uvek znači jasnu svest o tome šta bih želela da uradim, zbog čega i za koga, ali i kakav to ima smisao za mene lično."

"Čovek koji je inspirativan da je autentičan, zadovoljan i srećan. Zatim gradi iskrene i autentične odnose sa drugim ljudima i na kraju svoju energiju angažuje u aktivnosti koje i tu samu osobu i one koje dotiče tim aktivnostima obogaćuje. Dakle, za mene je inspirativna i naučnica i domaćica i direktor i stolar koji ispunjavaju ove kriterijume. Svako ko zrači i čini mene da se ostim vredno i poželim da se osećam još bolje u svom životu.


Od inspiracije do akcije nekad dolazim lako, a nekad teško. Kod mene inspiracija uvek znači jasnu svest o tome šta bih želela da uradim, zbog čega i za koga, ali i kakav to ima smisao za mene lično.

Sa inspiracijom nemam problem. Čak imam višak ideja. I to onda pravi probleme u realizaciji. Ponekad zato što bih htela sve od jednom, ponekad zato što nemam strpljenja za sve potrebne korake, ponekad zato što moje ideje često idu ispred vremena pa mi se dešavalo da bukvalno nailazim na velike prepreke na putu realizacije za koje tek kasnije shvatim da su bile tu jer mojoj ideji još uvek nije bilo vreme. Učenje strpljenju i disciplinovani koraci ka realizaciji su moj veći izazov od inspiracije. Međutim, sa pravim saradnicima sve te prepreke se brzo prevaziđu. Za ovih 20 godina rada naučila sam da je posle ideje najvažnije koga odabere za saradnju na njenoj realizaciji.


Nikad nisam "smišljala" kako želim da inspirišem ljude oko sebe, ali se pokazalo da ih inspirišem na nekoliko načina: svojim životom i odlukama, svojom spontanošću i hrabrošću, spremnošću da se upustim u novo, načinom na koji "prenosim poruke, osmehom. U poslednje vreme nekoliko puta sam čula da je način na koji govorim ono što ljude oko mene najviše inspiriše."